Djuren,  Höns,  Matlagning,  Slakt

Årets tuppslakt avklarad!

Igår var min syster hos oss på Kullsarve och hjälpte till med tuppslakten. De har skaffat höns i somras och har aldrig slaktat förut, så hon ville gärna vara med och prova på. Jag var glad att få hjälp! Skönt att vara fler så blir det roligare och lättare att klara av alltihop på en gång.

Det kändes bra i alla fall att kunna dela med sig av lite kunskap om något som för bara ett par år sedan var nytt och främmande och lite läskigt för mig.

20121108-225354.jpg
Vi bedövade dem genom att svinga dem i luften och drämma huvudet i huggkubben. Sedan snabbt fram med yxan och hugga av huvudet. Emma hade läst i senaste numret av Hanegället innan och testade att nocka dem i bakhuvudet med ett hårt träskaft istället för svingandet. Vi avblodade dem genom att hålla dem upp-och-ner i en hink. Bra ide med hinken för att slippa skvättande.

De flesta flådde vi, det går snabbast, men tre stycken plockade vi för Emma ville prova på det med. Det tar betydligt längre tid men köttet ska bli saftigare om skinnet är kvar, och så får man ju dun som man kan använda om man vill. Först ska de doppas i ca 60-gradigt vatten någon minut för att fjädrarna ska släppa lättare.

Nu har tupparna hängt i ca 16 graders värme i ett dygn innan de hamnade i frysen. De flådda styckade jag, filé för sig och resten i bitar (lår, vingar, hals, resten) som t.ex. kan tillagas marinerade i lergryta ett par timmar på låg temperatur.

Till middag idag blev det kycklingfiléwook. Lyx!

2 kommentarer

  • Daniel

    Vad tyckte ni om att ”nocka dem i bakhuvudet med ett hårt träskaft istället”?

    Läste också om det och blev lite nyfiken, men läste efter slakt (hos kompis) så inte haft chans att testa det än..

    • anna

      Emma tyckte att träskaftet fungerade bättre. Jag tyckte att det var sämre, svårt att träffa exakt rätt när huvudet är i luften och svårt att träffa med tillräcklig kraft. Kanske en vanesak?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *