Djuren

Djuren som bor här hos oss är höns, hästar, lamm, bin och katter.

Katterna, tre till antalet, har lite varierande effektivitet när det gäller att fånga råttor och möss. Inomhus håller de iaf gnagarfritt vilket uppskattas mycket av de tvåbenta i huset. Hampus, den helsvartas favoritmat är yoghurt. Den svartvita, Tea, tycker bäst om att vakta matte när hon sover. Den randiga, Orange, vågar oftast inte komma in i huset men följer gärna med vart man än ska ute på gården.

Hästarna är också tre till antalet. Lillponnyn Rixi är ett Gotlandsruss som utsett sig till ansvarig för att hålla koll på stängslet. Så snart det inte håller måttet kommer hon ut och informerar om bristerna. En gång fick matte efterlysa henne på Facebook. Hon är världens snällaste ponny och låter gärna småfolk sitta upp. Innan hon kom hit gick hon på ponnytravet, och kan det där med körning som en dans. Harv och snöplog och stockar ur skogen drar hon gärna. Hon går även under benämningen utbrytarponnyn efter att hon tog sig ut ur boxen i stallet, och på vägen ut släppte hon ut kompisen med. Hon har ännu inte avslöjat tricket för matte.

Kompisen är Mentha, ett Haflingersto. Hon har bott här näst längst av hästarna. Hon uppskattar inte konkurrens om uppmärksamheten men tycker mycket om mat. Tanken var att hon skulle bli mattes ridhäst. Vi jobbar på det ännu.

Senaste tillskottet i hästflocken är Isadora, eller Isa. Ett Nordsvenskt brukssto. Hon är inkörd och har hunnit släpa ut en hel del ved ur skogen. Hon kan numera även titulera sig som akademisk ridhäst, i alla fall har hon börjat. Hon har varit på clinic både för Arne Koets och Bent Branderup.

Det finns även lamm på gården, sex tackor och en bagge. De är sociala och gillar både mat och gos. De är av lantrasen Finullsfår, en ras med mjuk och finfibrig ull som passar bra till kläder då den inte är så stickig. De får många ungar när det är dags för lammning, trillingar är inte ovanligt, ibland blir det ännu fler i samma kull.

En flock Orpingtonhöns bor också här, och några bisamhällen. Barnen gillar bäst att hjälpa till med kycklingarna. Här ska de flyttas till en ny bur.