Djuren,  Lamm

Alla tackor har lammat

Äntligen får vi sova! I fredags kväll lammade den sista tackan Ronja. Tre små tacklamm! Det har blivit många sena kvällar och tidiga morgnar och nattliga turer till lammhuset. Behöver man verkligen passa dem så mycket? Svårt att säga! De gånger tackorna har lammat själva har det ju gått bra, men vid ett antal tillfällen när vi har kommit ut mitt i lammningen har det visat sig att någon unge ligger fel och inte vill komma ut. Så det känns tryggast att ha lite koll!

20140504-082110.jpg

Nu är det hur som helst väldigt skönt att alla är ute! 31 stycken blev det på 13 tackor. De första dagarna får tackan vara i en egen box med sina ungar, men efter några dagar när lammungarna är lite kaxigare och mor och barn känner igen varandra får de komma ut i rasthagen igen. De springer runt med kompisarna och hoppar och skuttar och är bara helt orimligt söta!
20140504-082729.jpg
Så nu är det lugnt på lammfronten tills i juni. Då ska fyra tackor till lamma. Vi ville testa hur det fungerar med sen lammning, om både mammor och barn mår bättre när det finns kraftigt fint gräs att äta när de behöver som mest energi och vi ändå kan få slaktmogna lamm inom rimlig tid.

20140504-083553.jpg

Igår fick vår bagge Gustaf sluta sina dagar också. Han har gett fina ungar men nu är andelen tackor vi inte kan betäcka med honom för att han är släkt med dem för stor. Han började bli lite för baggig också för min smak. Unga baggar är inte lika tjuriga och stångiga. Nästa betäckning kan vi använda av våra egna årsbagglamm för vi har två olika linjer i år. Sedan får vi se hur det blir!

Det stora projektet nu, utom den dagliga tillsynen som tar en väldans massa tid, är annars stängsling! Många djur som ska få komma ut och beta; två lammgrupper, två grisgrupper, hästar, kor, höns i mindre grupper, ruvhönor…

Och kanske blir det ännu mer tillökning framåt sommaren. Min syster och hennes man har Blekingeankor och nu har en hona lagt sig att ruva. Blir det tillräckligt många ska vi få köpa några stycken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *