Djuren,  Grisar

Grisöverraskning!

Vår sugga Klara som går hos våra vänner i Stånga har fått kultingar i veckan, tretton stycken! Så roligt, äntligen smågrisar! Vår förra gylta blev inte dräktig på ett år så vi bytte ut henne, men vi vågade inte riktigt hoppas på att det skulle gå vägen denna gång heller. Det kunde ju varit galten det var fel på. Men så var inte fallet. Chris som han heter har blivit pappa!

Klara blev lite stressad av Chris och gyltan Sara som också gick där, så vi bestämde oss för att flytta dem. Sara verkade också dräktig men en god bit efter Klara. Jag var inställd på att ha smågrisar på tillväxt här först för att vänja mig lite, stora grisar är lite läskiga tycker jag. Men, nu blev det inte så, snabbt blev det bestämt att Sara och Chris skulle få flytta hit och ett par timmar senare kom de!

Det blev bråttom att ordna plats till dem, de tackor som inte ska lamma förrän i juni och baggen fick flytta ut på nytt bete så blev deras gamla hage ledig. I lammhuset fick vi stuva om bland boxarna så fick grisarna en box i ena hörnet vid bakdörren, gamla grisboxen i ladugården faktiskt!

20140427-101940.jpg

Hästarna verkade inte riktigt veta vad de skulle tycka om nytillskottet. Speciellt Mentha släppte inte de bökande grymtande varelserna med blicken på en lång stund. Grisarna var dock helt obekymrade av hästarna, hela siktet var inställt på den obökade marken! De gick loss på gräs och mossa i en rasande fart! De gick in och tittade i nya boxen också – till lammens stora förtret! Om hästarna var förvånade så var lammen förbannade, och lite oroliga för sina lammungar. Det löstes dock lätt med att hänga för gamla mattor, när grisarna inte syntes längre gick problemet över!

Ja, så kunde den dagen och den historien ha slutat, men det gjorde den inte. Max gick och lade sig, men jag stannade uppe för att göra klart det sista hos lammen och grisarna. Chris var fortfarande i full färd med att vända upp och ner på hagen, med lilla Sara hade andra planer. Hon hämtade halmtussar och lade dem nogsamt i ena hörnet i boxen. Hon sorterade och fixade. Jag har aldrig sett en blivande grismamma boa tidigare, men det var ingen tvekan om vad som var på gång! Mitt i natten var det så jag fick rådfråga internet. Några timmar kvar till grisning. Jisses! Hon som just har blivit flyttad! Vi trodde att det var flera veckor kvar! Galten kom in en vända och förstörde boet, så honom stängde jag ut. Sara fixade och donade igen och bäddade ner sig i halmen.

En timme senare var Max ute och då hade fyra små griskultingar kommit ut! Totalt blev det åtta stycken prickiga sötnosar i olika nyanser. Här är en film närnykomlingarna försöker hitta en spene.

20140427-104627.jpg

En liten skrutt var väldigt liten och svag. Vi försökte nappa den men det hjälpte inte tyvärr. Nu kan vi bara räkna till sju små kultingar, men de verkar pigga i alla fall!

Så kan det gå. Nyss fanns det inga grisar på gården, nu har vi nio! Väldigt roligt är det i alla fall! Och Chris kommer vi att få stor nytta av i vårbruket. Vi har inte hunnit med att harva det vi borde med hästarna, och nu har en del blivit för torrt och hårt. Där kommer ett ivrigt gristryne att göra susen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *