Djuren,  Hästar,  Odlingar,  Spannmål

Vårbruk med häst

Vi har kört häst på åkern! Så roligt! Matulda skötte sig exemplariskt. Hon har inte jobbat på ett bra tag nu så hon var lite ivrig i början. Det gick dock ganska snabbt att få ur henne. Att dra hästhacka är tungt och då orkar man inte ligga på så länge, även om man är en stor ardenner. Jag hörde en gång om hur det kunde gå till att köra in en häst förr. En vagn eller kälke spändes för och så styrdes hästen ut i tjock lössnö och blev snabbt för trött för att stöka och studsa runt. Jag kan förstå tanken nu, det skulle nog fungera.

Det är ingen större areal som ska bearbetas och tur är väl det! Hästhackan är bara ca 50 cm bred så det lär ta ett tag. Inte kunde vi hålla på så länge heller, Matulda blev snabbt för trött. Hon har nog inte dragit så här tungt på ett par år i alla fall, så vi ville bara köra några få varv första gången. Nästa gång kan vi säkert köra lite mer. Det var rätt tungt för Max också som fick hålla ordning på hästhackan.

Sanna från Gotlands brukshästförening kom förbi och fick köra sista varvet. Här finns en film på när Sanna kör Matulda

Tanken är att vi ska så industrihampa här sedan. Hästarna har trampat ner nästan allt gräs under den blöta vintern, så det behöver inte plöjas. Att bara harva var dock inte tillräckligt, och så sprang vi på hästhackan i samlingarna och bestämde oss för att testa den. Den fungerar bra, det blir välluckrat. Nu är det bara att fortsätta med några varv om dagen, det lär ta ett tag! Förhoppningsvis hinner vi lära oss att köra rakt också tills det blir dags att spänna för såmaskinen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *