Byggnadsvård,  Djuren,  Höns

Bandtunsbygge

Vi fick en arbetsdag i julklapp av min syster och hennes man. En heldag inklusive mat och fika. Underbart med hjälp! Vi bestämde oss för att använda den till något extra roligt, att bygga vidare på bandtunet kring hönsens rastgård.

Bandtun är den gotländska varianten av gärdesgård. Stolparna – störarna – ska vara av ene och tvärslåarna – troderna – ska vara av kluvna granstockar. Bandarna som man fäster ihop allt med (ståltråd är bannlyst) är drygt fingertjocka engrenar. De ska helst vara blötlagda en natt eller mer och innan man binder med dem värmer man dem över öppen eld. Sedan är det bara att knyta! Fascinerande enkelt faktiskt, men ganska tungt för armar och handleder. Här är ett filmklipp om hur det går till.
Bandtunsbindning

Avslutningen mot hörnet kallas gåsöga. Instruktioner om hur man gör och ritning på hur troderna och bandarna ska placeras har vi fått av Olof Widén i Hemse som i sin tur lärt sig av en äldre man som visste hur det skulle gå till. Fantastiskt att få riktiga instruktioner och roligt att föra traditionen vidare!

Vi har lagt till ett nät nedtill på bandtunet för att hålla räven ute och hönsen inne. Det behövs högre väggar och tak också för att hålla hönsen på plats. Svart grovmaskigt plastnät ska sättas dit på övre delen av bandtunet och som tak.

20140404-221648.jpg

Vi hann nästan 20 meter idag, på fyra personer. Det ska gå att klara av det tempot ensam är det tänkt. Det finns utrymme för avancemang! Fast det är klart, i vanliga fall sätter man inte dit reveteringsnät längst ner vilket gör det väldigt komplicerat att få dit bandarna när de måste träs genom hålen… Och så är det förberett hela vägen runt om med nät och störar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *