Energi,  Solel

Vi gör el!

Solcellsanläggningen är klar! Monterad, inkopplad, klar! Igår morse satte Max dit de sista kontakterna och vred om strömbrytaren. Underbart! Det känns rätt overkligt. Det här projektet har varit lite som ett konstant orosmoln den sista tiden eftersom vi behövde hinna klart i mars för bidragets skull. Två dagars marginal…

20140330-135727.jpg
42 paneler à 255 watt har vi satt upp, alltså drygt 10 kW. Alla panelerna är seriekopplade fram till en växelriktare som omvandlar likströmmen till trefas växelström.

Vi funderade mycket på hur vi skulle hantera problem med skuggning. Några träd finns det som vi inte vill ta ner och som kommer att generera skugga på morgonen under vissa tider på året. Om en panel skuggas stoppas produktionen från alla paneler. Man kan minska problemet genom att dela upp panelerna i flera kretsar. Eller så kan man använda en mikroväxelriktare på varje panel men det blir ganska mycket dyrare. Vår leverantör föreslog att en optimeringsbox monteras på varje panel. Om panelen skuggas eller går sönder ser optimeringsboxen till att de andra panelerna ändå kan leverera el. Det blev vårt val!

Gårdagens resultat var 28 kWh levererade på elnätet efter att vi använt det vi behövde. Symboliskt fint att börja producera el på earth hour-dagen!

Det är tur att vi har snälla vänner som rycker in när det krisar. Både Magnus och Örjan har varit här och skruvat och burit och balanserat. Utan den hjälpen hade vi aldrig hunnit klart i tid. Tack!!!

Nu får vi fortsätta själva i mer normal takt med själva traktorgaraget. Bygget ser ju ut som en halv maskinhall så vi får väl bygga den andra halvan med! Väggar ska dit och snedstag och takplåt och loftgolv och dörrar och…

Här är lite bilder från bygget.

20140330-131152.jpg 20140330-130948.jpg 20140330-123941.jpg 20140330-131503.jpg

4 kommentarer

  • Jenny Kjellqvist

    Wow! Imponerande Anna, och det var inget dåligt socellstak ni byggt heller;)!! Vi har också en teori om att investera i solceller på vårt tak, möjligen inte riktigt lik omfattande dock… Min man är inne på det här med el, vi får väl se om det blir av så småningom. När vi byggt klar huset kanske. Kram

    • anna

      Klart ni ska ha solceller! Och man behöver inte renovera klart innan. Här kör vi solceller först och vatten och avlopp sen 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *