Energi,  Solel

Solceller

För ungefär ett och ett halvt år sedan skickade vi in ansökan om stöd för att installera solceller. Väntetiden var lång och framtiden för stödet oviss. Bäst att söka så snabbt som möjligt, tills vi får stödet beviljat har vi ju sålt gamla gården och kommit i ordning här tänkte vi. Vi hade fel. Stödet fick vi riktigt snabbt! Ett halvår fick vi på oss att installera, och nu har det snart gått ett halvår. Sista mars ska det vara klart! Det här med att göra saker i sista minuten…
20140315-080846.jpg

Solcellerna är i alla fall beställda och levererade och vi har kommit igång på allvar med projektet. Vi ska bygga ett snedtak med taklutning mot söder där solpanelerna får vara takbeläggning. Då får vi samtidigt ett välbehövligt traktorgarage. För att slippa se schabraket placerar vi det bakom maskinhallen.

En solig eftermiddag skulle vi börja med att placera ut gjutformarna. Fikapaus klockan tre blev det ute i solen mot maskinhallsväggen. Solen ja! Vilket håll kommer den från egentligen? Inte från det hållet vi tänkte placera solcellerna i alla fall. Dags att tänka om! Ytan vi har röjt och skrapat matjorden av fungerar definitivt inte, men den blir en bra vändplan framför den nya placeringen av traktorgaraget!

Betongbilen var redan bokad, så det var bara att ta fram motorsåg och spadar och framförallt kompass och röja en ny plats. Gjutformar hade vi hemma sedan gjutningen av barackfundamentet. Vi blev inte klara, trots kvällspass med bygglampa. Dagen efter var vi åtta timmar på sågen i Källunge för att såga upp virke till bygget. Väl hemma blev det ett till kvällspass med gjutformarna. Och ett tidigt morgonpass innan betongbilen skulle komma. Vi var nästan klara när den körde in på uppfarten.
20140315-071916.jpg

Nu är det i alla fall gjutet och sågat. Tur att vi har Jonna här, en av våra Wwoofare från i somras. Utan två extra händer hade det aldrig gått!

För kon ska ju mjölkas och djuren fodras och ved och vatten bäras. Egentligen går det att fylla en hel dag med bara vardagsrutiner. Det passar väldigt bra att barnen är helt uppslukade av smålegobyggande för tillfället. Just nu bygger de legogjutformar och fyller med legobetong med en legobetongbil…

20140315-081151.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *