Djuren,  Kor,  Lamm

Sjuk ko och vaccinerade lamm

Dimma har varit sjuk! Hon fick ketos, en ämnesomsättningsrubbning som tydligen inte är helt ovanlig hos mjölkkor de första veckorna efter kalvningen. De tappar aptiten, hamnar i en negativ energibalans och börjar bryta ner sitt eget kroppsfett. Även friska kor hamnar i den negativa energibalansen, men med aptiten intakt, vilket gör att deras kroppar snart kommer igång igen.

Troligen berodde det i Dimmas fall på att hon fick för mycket kraftigt hö under dräktigheten, hon blev lite tjock och det ökar risken för ketos. Jag trodde nog inte att högdräktigakor kunde bli tjocka på bara hö, men tydligen. Sedan efter kalvningen litade vi istället för mycket på höet och gav inte kraftfoder. Kanske blev det för mycket protein och för lite kolhydrater. Vi fick behandla Dimma med propylenglykol, en pasta man ger i munnen som höjer blodsockerhalten vilket får allt att fungera normalt igen. Nu verkar hon må bra igen och mjölkproduktionen har återgått till tidigare nivå, även om kalven dricker mer så det blir mindre kvar till oss. Och nu får Dimma kraftfoder tre gånger om dagen, inga jättedoser men tre kilo per dag testar vi till att börja med.

20140315-075624.jpg

Vi har också märkt kalven. Lilla Hjärta, stora eländiga lappar i öronen! Hon stod och ruskade på huvudet efteråt för att få bort dem. Stackarn!

Lammen har fått gasbrandsvaccin, det sista som gick att få tag i på ön! Vi får köpa i mer god tid nästa år. Gasbrand är en sjukdom som drabbar främst unga lammungar vid för snabba foderombyten. De föräter sig och mikroorganismerna i våmmen hinner inte bryta ner alla kolhydrater vilket orsakar kraftig bakterietillväxt i tarmen. Bakterierna producerar toxiner och lammet dör inom några timmar. De flesta snabba foderombyten kan man ju såklart planera sig ifrån, men ett väderomslag kan ge snabba förändringar i gräsets näringsinnehåll. Vi är återhållsamma med mediciner, men det känns bäst att ta det säkra före det osäkra i det här fallet och vaccinera. Man ger tackorna vaccinet och så blir även lammungarna i magen skyddade.

Det var hög tid att klippa lammens klövar också. De nöts nästan inte alls på ströbädden eller det mjuka gräset i rasthagen, så de var långa fast vi klippte i november senast. Bra med nyklippta klövar när magarna växer och det blir mer och mer vikt att bära på de små fötterna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *