Djuren,  Kor,  Matlagning,  Mejeri

Mjölk, ost, smör, yoghurt, grädde

Mycket mjölk får vi! Drygt tio liter. Om dagen! Fantastiskt god är den också. Det är en stor skillnad med obehandlad mjölk från större ladugård och från vår lilla fjällko. I vår ladugård luktar det knappt ko eftersom det knappt finns några kor där, så mjölken får inte heller den där tonen av ladugård som finns i ”riktig” bondmjölk. Fjällkor ger generellt lite fetare mjölk, och Dimma äter bara hö och inget kraftfoder vilket säkert också påverkar smaken. Och sist men inte minst vetskapen att det är vår egen mjölk!

Däremot innehåller den en och annan mer skräppartikel eftersom vi handmjölkar, och hur vi än borstar och tvättar ko och juver så faller det ner en del skräp och hårstrån i mjölken. Vi silar direkt efter mjölkningen och inom 1,5 timme efter att mjölken lämnat juvret är den mer eller mindre immun mot bakterietillväxt. Kyler gör vi utomhus, mjölkkannan får stå i bäcken bakom huset och blir nedkyld snabbt. Det blir värre till våren och sommaren.

Vi har testat att göra smör och yoghurt. Och färskost av skummjölk. Yoghurten är det som blivit bäst hittills. Härligt med helt egen frukost! Bara salt, te och råg utifrån.

Vi har bestämt oss för att testa hur länge vi kan vänta med att handla mat. Det är inte direkt tomt i skåpen, frysboxen är proppfull med kött och bär, vi har kvar äpplen och potatis och en hel del storförpackningar av köpevaror som salt, råg, kryddor och kaffe. Och snart är ju odlingssäsongen igång. Det blir lätt så om vi åker till affären att vi handlar saker av gammal vana eller för att vi för tillfället är hungriga och blir sugna på en massa saker, men så har vi egentligen hur mycket mat som helst hemma! Det ska bli spännande att se hur länge det håller och om det kan leda till att vi bryter gamla köpvanor.

Det bästa med kon och mjölken är nog ändå kaffet! Vi har plockat fram espressomaskinen från vårt förra liv i storstan. Max har blivit hälsosam och slutat dricka kaffe, jag kompenserar tydligen för bortfallet. Tre steg till en lyckad kaffe latte:

1) Mjölka kon
2) Skumma den spenvarma mjölken i kaffemaskinen
3) Mal kaffebönor och brygg

Det bästa av två världar helt enkelt!
20140226-112230.jpg
Fjällkolatte, det kanske vore något för caféet om det blir av. Måste bara bygga ett mejeri med pastöriseringsmöjlighet först. Annars blir väl Livsmedelsverket och Miljö- och hälsa arga… De kanske skulle ha åsikter om att vi saknar vatten och avlopp också, vem vet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *