Djuren,  Kor

9,5 liter

Idag har vi mjölkat vår ko! Två gånger. Tre och en halv liter första gången och sex liter andra gången, trots att kalven går med kon hela tiden. Och mjölkningen gick bra! Inga välta kor och inga väderkvarnar till ben som behövde spännas fast. Helt underbart! Både vi och kalven och kon verkar börja fatta hur det funkar nu också. Husse spänner fast halsremmen och börjar borsta, matte bär runt på bunkar och byttor och plaskar med vatten på spenarna och börjar mjölka. Dimma äter hö och Hjärta går och lägger sig i sitt favorithörn tills människorna har stökat klart.
20140216-021110.jpg

Vi hade gäster på kvällen idag, Anna och Anders. Anders visade sig ha erfarenhet av handmjölkning! Vilken lyx med någon som faktiskt vet hur man gör och som kunde dela med sig av sina erfarenheter på plats! Och väldigt bra med hjälp att mjölka ur hälften, drygt hälften om jag ska vara ärlig. Mina armar och händer börjar tala om för mig att de inte är vana vid att handmjölka kor…

En mjölkko alltså! Ibland är det bra att inte tänka så mycket. Klart jag vet att en ko ska mjölkas två gånger om dagen. Jaha, vad är det med det då? Djuren ska ju ändå ses till två gånger om dagen. Lite mjölkning på det, en stund längre hit eller dit.

Men en ko ska mjölkas. Två. Gånger. Om. Dagen. Det kommer nog att ta en stund innan det riktigt går in vad det innebär i praktiken. För oss, i vårt liv. En vän refererade nyligen till mig och sa att han funderade på att köra Anna-style. Det vill säga blunda och hoppa med huvudet före utan att kolla om det finns något vatten.

Tänk vilken bra egenskap ändå! Jag hade aldrig haft den här underbara kon och kalven utan den! Eller sagt upp mig och flyttat till en gård för den delen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *