Djuren,  Kor

Vi har fått en kalv!

Äntligen har kalven kommit ut! På den beräknade dagen och allt. En liten kvigkalv blev det som ska få heta Hjärta födelsedagen till ära.
20140214-175810.jpg
Sedan i onsdags har vi märkt att det börjat närma sig. Bäckenbanden bredvid svansen har blivit slappa och sjunkit ner och juvret har börjat fyllas med mjölk. I morse strax före sex var allt fortfarande ungefär likadant. Samma sak ett par timmar senare när Max gick ut på dass. Men när han kom ut så stod det plötsligt en kalv där! Fort gick det med andra ord, och det är ett gott tecken.

Vi lade in ny halm och satte in kon och kalven i en box. Dimma var hungrig och började äta hö, men snart slickade hon kalven och efter ett antal försök lyckades den dia.
20140214-180633.jpg
Nu på eftermiddagen har vi mjölkat för första gången. Vilken pers! Dimma var måttligt road och försökte sparka undan mina händer så fort jag kom i närheten. Max gjorde ett strålande jobb med att borsta och lugna henne, men det hjälpte inte tillräckligt bra. Tillslut fick vi ta till en metod vi fick tips om av Amanda när hon var här. Vi satte fast bakbenen med remmar bakåt så att hon helt enkelt inte kunde sparka. Hon insåg rätt snabbt att hon satt fast och lugnade sig och jag kunde mjölka tills det var helt tomt i juvret.

20140214-181953.jpg
När vi var klara tänkte vi ge henne en dos kraftfoder så att hon skulle komma ihåg något positivt som sista upplevelse. Tyvärr blev det kaos! Kalven flyttade på sig och Dimma fick panik. Och välte! Vi fick loss henne och allt gick bra, men läskigt var det! Inte heller blev det den positiva avslutning vi hade tänkt oss… Hur tusan nästa mjölkning ska gå till återstår väl att se, men planen är att bara sätta fast henne med halsremmen, bete sig som om mjölkningen alltid brukar gå lugnt utan problem och hoppas att den gör det!

Men vi har liksom en egen mjölkko! Hur roligt som helst och lite svårt att ta in. Det hade jag inte direkt kunnat föreställa mig när jag gick till Netlights kontor för första gången för att påbörja min anställning som IT-konsult för sju år sedan…

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *