Djuren,  Grönsaker,  Kor,  Odlingar

Tjock ko och förodling

Nu är det inte långt kvar tills Dimma ska kalva. Det är beräknat tills om två dagar så det kan verkligen bli när som helst nu! Jag har varit lite orolig för att hon får för lite mat, vi ger inget kraftfoder, bara hö i fri tillgång. Kon och lammen håller dock inte med om att det är fri tillgång. De vill ha nytt hela tiden så de kan välja ut det gottaste. Jag skickade en bild av Dimma till Elin som vi köpte kon av, och hennes första reaktion var ”Vad fet hon är!”. Så uppenbarligen kan det bli lite för mycket hö även om man är högdräktig ko.
20140212-072233.jpg

Igår sådde vi de första fröerna, växthustomat och chili. Dock fler än det får plats i vårt lilla växthus. På sikt ska vi bygga ett större växthus av gamla fönster, men det hinner vi inte i år. Vi har funderat på att köpa ett bågväxthus som vi även skulle kunna ha till vindskydd till lammen, men det har vi dessvärre inte råd med. Dessutom är de rätt fula. Men Max hittade en smart lösning på nätet, inte ett dugg snyggare men nästan gratis. Ett hemgjort bågväxthus av armeringsjärn och byggplast. Armeringsjärn och gamla brädor har vi liggande. Perfekt som en tillfällig lösning tills det riktiga växthuset blir klart!
20140212-075724.jpg
Ett till experiment har vi på gång. Det är så lång tid tills det kommer att bli några grönsaker, och det blev inte så mycket att lagra från i fjol, så vi tänkte testa vad som går att driva fram tidigt. Ett såbrätte fyllde vi med en eller några få plantor av varje av de mest snabbväxande sorterna vi har av tomat, squash, gurka, paprika, vitkål, bönor och sockerärtor. Om det blir en varm vår kanske det fungerar att plantera ut dem i en varmbänk inuti växthuset. Vi får väl se hur det går!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *