Okategoriserade

Smygstart på våren

20140208-132347.jpg

En kort men intensiv vinter blev det! Max passade på att åka till fastlandet de fjorton dagar då det blåste och snöade som värst. Märkligt att det alltid rör till sig när han åker! Det blev intensiva dagar med extra mycket släpande på ved för att få någon slags värme. Två gånger satte jag på elugnen och öppnade luckan för att få upp temperaturen några grader. Man tar vad man har…

Fantastiskt nog fick vi en Wwoofare som ska stanna några veckor, Amanda, mitt i vinterkaoset så jag behövde bara vara själv en vecka. Underbart med hjälp! Vi har hunnit med korvtillverkning och tuppslakt bland annat. Och så har vi satt in några skåp och en arbets- och diskbänk i köket. Verkligen nära rinnande vatten nu!

Tuppslakten var extra spännande. De bodde i burar som inte var anpassade för kylan, så jag lyfte in dem över natten. Det första jag gjorde på morgonen sedan var att äntligen ta itu med att slakta dem, sju stycken. Att flå dem ute var för kallt (snöstorm) så jag tänkte att vi kunde göra det i köket Amanda och jag. Nästa upptäckt var att allt vatten var fruset. Allt. Jag övervägde att ge upp och skicka tupparna i komposten, men vi chansade och tog hand om dem och satte igång en värmefläkt vid pumpen. Efter ett par timmar kom vattnet igång och vi kunde skölja rent alltihop. Tänk att man kan bli så glad av att ha vatten att bära in i hinkar och värma på vedspisen! Ibland behöver man bli påmind för att vara nöjd med det man har.

Kon och lammen blir bättre och bättre kompisar. Nu ligger de till och med tillsammans och idisslar! Härligt! Och när som helst nu så kommer kalven att komma. Spännande!

20140208-132145.jpg

Nu hoppas vi på vår på riktigt! Det räcker med snöstorm och minusgrader nu. De frön vi sparat från förra året är genomgådda och det som behövde köpas är beställt. En hel del nya sorter blev det – vi som skulle odla färre sorter men i större volym i år…

Denna soliga lördag firar vi med matförgiftning och tackar kon för att hon inte valde att kalva just nu. Det var mer än tillräckligt att bara fodra djuren idag. Så klantigt att servera dålig mat! Jag glömde tänka efter hur länge revbensspjällen stått i grytan. Får väl glädja mig åt att det är första och troligtvis sista gången jag matförgiftar någon. Barnen har dock klarat sig – de hade en potatisätardag igår. Tur för dem!

2 kommentarer

  • Claes Robertson

    Härligt att läsa! Vi har också beställt hem vårens fröer (visst blir det alltid lite väl mycket?) men ingen riktig vår i sikte även om snön nästan försvunnit… Hoppas vi ses snart!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *