Djuren,  Renovering,  Uthus

God grön jul!

Vad härligt med en grön jul! Framförallt en varm jul. Eftersom vattenförsörjningen till djuren inte är frostsäkrad är det lika skönt varje dag det inte är minusgrader så att vattenslangen fungerar!

20131226-090119.jpg

En massa julfirande har vi haft, men idag var vi igång igen med baracken. Den är uppreglad nu, nästan färdigdelad och träden som var i vägen är borta. Nu återstår bara att göra hålen klart i grunden för balkarna som den ska lyftas med.

Vad som var besvärligt som vi upptäckte först idag var att undergolvet till stor del är uppruttet och har rasat ner tillsammans med isoleringen, så kallad kolstybb. Men när vi kollade upp mer om vad kolstybb är verkar det inte som om förlusten av isoleringen är så stor. Kolstybb användes tidigare även på idrottsbanor och där har man uppmätt relativt höga halter av koppar och arsenik. Och detta härliga material finns alltså i nästan alla militärbaracker som finns på många platser på Gotland. Och dessa baracker delas och flyttas till nya platser. Ibland önskar man att man fortsatt vara lyckligt ovetande om vissa problem. Fast då hade vi kanske å andra sidan fått hem en arsenikbomb som riskerar att läcka ut arsenik i dricksvattnet. Nu har vi ett annat intressant läge, en hög skit på annans mark som rasade ur vår baracken innan vi köpte den. Men kanske efter att markägaren sålde den, baracken har haft två ägare mellan oss och markägaren. Och det är militären som har stoppat dit kolstybben, ovetande om giftinnehållet. Hur ska detta sluta? Man kanske fortfarande kan sätta en strimma hopp till att det är skillnad på idrottsplatskolstybb och isoleringskolstybb?!

20131226-085742.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *