Djuren,  Kor

Ko!

Vi har köpt en ko! En liten svart Fjällko vid namn Dimma. Hon kommer från Lovö prästgård och är KRAV-certifierad och allt. Får se vad miljörevisorn säger om ännu ett djurslag på gården.
20131220-235932.jpg
Resan hit gick väl efter omständigheterna bra. Hennes förra husse hjälpte till att få upp henne på transporten. Hon var lite orolig men stod nog ganska bra ändå. Jag ville använda bommen när jag körde genom Stockholm så att hon kunde få stöd mot bogen om jag behövde bromsa, så första biten kunde hon inte ligga ner. I båtkön tog jag bort bommen. Det höll på att sluta galet! Hon försökte gå ut genom framdörren! Hon satt ju fast så det hade inte gått och dörren är dessutom för liten, men hon kunde ju ha skadat sig. Inte varje dag man står i båtkön och pressar in en ko i en hästtransport… Bra gick det i alla fall, jag fick igen dörren, och väl på båten lade hon sig ner. Resten av tillsynen fick ske genom den lilla luckan högst upp bak på släpet.

Väl hemma var Dimma inte helt säker på att hon ville gå ur. Backa när underlaget försvinner nedåt var läskigt! Men vi tog det lugnt, ett litet steg i taget. Max pressade lite på bogen och jag stod framför. Sen gick det undan! Det var mitt i natten och mörkt, så hon såg ljuset ur den öppna ladugårdsdörren, och dit ville hon. Bra! Vi kom överens om lämplig hastighet och kom in och släppte henne i sin box.

Hon var lite orolig och trampade runt och råmade, efter kompisarna kanske. Lammen som skulle bli de nya kompisarna tills kalven kommer vart livrädda! De är ju vana vid hästar, men kor är tydligen mycket läskigare! Alla lammen ställde sig i ett hörn så långt bort som möjligt från Dimma.

Nu har hon varit här i två dygn. Allt är mycket lugnare. Hon äter och vilar och idisslar som kor gör mest. Och testar om hon kan ta över ledarskapet när vi kommer in i boxen. Man får passa sig för både huvud och bakben. Tur att hon inte har horn!

Vi har fortfarande inte riktigt vant oss. Lika overkligt varje gång vi går ut till ladugården. Tänk att vi har en alldeles egen ko! Så härligt!
20131221-001709.jpg

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *