Djuren,  Höns,  Lamm,  Renovering,  Uthus

En intensiv dag!

Igår var en lång och intensiv dag! Det känns i kroppen idag… Kl 06 gick vi ut för att försöka göra klart det sista inför gjutningen av grunden till baracken. Gjutformarna var nästan klara och nästan raka. Klockan åtta kom betongbilen från Roma grus så då fick det lov att vara klart! Jag sprang in och väckte barnen som jag hade lovat, de var väldigt spända på att se en riktig betongbil i arbete!

Vi hade fortfarande en del skyfflande av grus upp mot yttersidorna av gjutformarna att göra, men det gick ju bra medan fyllningen pågick. Dessvärre visade det sig att våra formar satt fast för dåligt mot marken, sidorna trycktes ut nedtill när betongen kom i. Troligtvis blev det ännu värre av att vi tagit vibrationsfri betong som är lösare.

Den snälla betongbilsföraren stoppade fyllningen och vi hjälptes åt allihop att staga upp formarna ytterligare med tunga stenar och brädor så gott det gick. Lite krokigt blev det, men det kommer att fungera! Så skönt!
20131122-105357.jpg

20131122-105535.jpg

Lite blev kvar av de fem kubik betong vi hade beställt. Det fick hamna i skottkärran och i en hög på marken i väntan på en snabb frukost. Vi använde betongen till att gjuta igen lite råtthål i hönshuset och så passade vi på att göra hål för och gjuta in PEM-slang för vatten och utlopp för en golvbrunn under hönsens vattenkopp. Under tiden fick hönsen vara ute i rastgården. En sådär idé, det är väldigt lerigt därute. Vi insåg att de inte längre har tillgång till sandbad utan bara lerpöl, så ett sandbad fick vi ordna inne också. Och massor av nytt hö på golvet (eftersom vi inte har halm att strö med) fick de också.

De verkade väldigt nöjda när de kom in igen! Tyvärr insåg vi att en höna som varit något halt en tid blivit mycket sämre, nu ville hon knappt gå stackarn. Så det blev till att nödslakta en höna mitt i allt också.

Sen lunch och så var det dags att dela upp tackorna, vilket innebar att leda/släpa/putta dem en och en hundra meter uppför en lerig backe i bäckmörker. Tre ska inte betäckas för de är för små, och inte heller den tacka som har en tre månader gammal lammunge. De fick en egen del i ladugården. Två damer fick komma in till en väldigt nöjd Gustaf! Resterande nio fick vara kvar i hagen vid lösdriften.

Efter middagen åkte vi och hämtade baggen Filuren vi ska låna hos min syster i Fole. Han ska betäcka de nio tackorna är det tänkt. Sent på kvällen kom vi dit med honom. Alla tackorna blev glada och rusade mot honom. Då blev han livrädd och ett tag trodde vi att han skulle springa ut genom tråden, men han samlade mod till sig och gick bort till tackorna. De verkade nöjda allihop!

20131122-111839.jpg

Vi var också nöjda och en aning trötta. Idag har jag träningsvärk lite överallt. Det blir nog inte riktigt samma tempo idag, även om det vore bra med tanke på längden på listan av saker vi vill få klart innan vintern slår till.

2 kommentarer

 • Linnea

  Vad kul att läsa om fåren, nu måste Gustav vara bra nöjd ^^ Tänker på er och saknar er dagligen. Kul att se vad mycket ni hinner göra =)
  Kramar

  • anna

   Ja, Gustaf verkar väldigt stolt och nöjd! Det är två väluppvaktade tackor han har 😉

   Det är mycket här också som påminner om Wwooftiden, lilla bruna hönan, röda hus, målat dass, bandtun, alla härliga burkar i källaren, tomater och inte minst alla fantastiska blåbär! Det ska bli härligt att komma igång med Wwoofandet igen till våren. Hoppas du kommer!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *