Frukt och bär,  Odlingar

Mormors äppelträd

Innan vi flyttade till Gotland bodde vi i mina morföräldrars hus utanför Stockholm. Där fanns tre äppelträd som de planterade när morfar byggde huset på 50-talet, James Grieve, Sävstaholm och Oranie. Min barndoms äppelträd! Inte så kul att flytta ifrån… Men man kan ju ta ympris!

Våren 2009 gick vi ympkurs med en några veckor gammal Alvar och fick med oss små nyympade grundstammar hem. De fick leva sina första år i krukor, men tillslut planterade jag dem i Källunge förrförra hösten. För att gräva upp dem igen några månader senare när det visade sig att vi skulle flytta till Gammelgarn…

James Grieve och Sävstaholm växer nu framför huset på Lausarve. De verkar känna sig hemma och växer och frodas! Många slaskhinkar har de fått under sommaren. Och vi har fått ett äpple i år!

20131031-071109.jpg

På Oranieträdet växte tyvärr ympen aldrig fast, men ett år senare fick jag en gren att ta sig i ett av de gamla äppelträden i Källunge. Trots flera försök att ta nya årsskott från den ympen har jag inte fått något att ta sig på en ny grundstam, men nu ska det gå! Ett försök med ockulering har jag gjort i höstas, och i vår ska det ympas!

20131031-071031.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *