Byggnadsvård,  Renovering,  Uthus

Rödfärgskokning och målning

Vi håller på att koka rödfärg och måla uthus. Roligt jobb! Det går fort – speciellt nu när vi är många – och blir fint! För att slippa kladdet inne i köket och kunna koka större mängder i taget kokar vi utomhus över öppen eld.

20130910-073048.jpg

Eldningstunnan består av två halva oljefat som står på varandra. I den övre har jag gjort en eldningslucka som man eldar i. Den nedre är bara till för att komma längre från marken av brandskyddsskäl. En gammal bryggargryta vi hade stående passade perfekt i tunnan!

20130910-065821.jpg

Det pigment vi använder är Falu ljus, ett ljusare pigment än det som är vanligast idag. Fram till ca 1950 användes bara det ljusröda pigmentet så det var ett självklart val till gamla byggnader. Rödfärgsreceptet vi har använt är från Gysinge men vi har justerat det något efter ett par försök.


15 liter vatten
0,6 kg järnvitrol
0,7 kg rågmjöl
2,4 kg rödfärgspigment

Koka upp 10 liter vatten i grytan och rör ner järnvitrolen. Vispa ihop rågmjölet med 5 liter kallt vatten i en bunke, för att undvika att det blir klumpar, och vispa ner mjölvattnet i grytan. Låt koka 15 minuter. Vispa ner rödfärgspigmentet och låt koka under lock i fyra timmar.

Det är en risk att det kokar över eller bränner fast i botten, så rör om med jämna mellanrum och elda försiktigt. Just överkokning ska man verkligen undvika för då rinner det klistriga från mjölet av och färgen kommer att sitta kvar sämre.

20130910-071853.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *