Grönsaker,  Odlingar

Tomatfröer

Nu är nästa års tomatsådd säkrad!
20130909-082206.jpg
Tomatfröer är lätta att ta vara på! Blommorna pollineras innan de slår ut så man behöver inte vara orolig för korsbefruktning.

Fröna inuti tomaten läggs i en burk med lite vatten och sedan får alltihop stå och jäsa och mögla i ca en vecka. Det är bra att skaka om då och då under tiden. Syftet med detta är att få bort det groningshämmande ämne som finns runt tomatfröerna.

När detta är klart sköljer man rent fröerna och lägger dem på tork. Jag brukar fylla i mer vatten i burken och skaka ordentligt och låta fröerna sjunka till botten igen. Sedan kan man hälla av vatten, flytande tomatrester och de fröer som fortfarande flyter – de är dåliga har jag läst någonstans. Jag brukar upprepa processen några gånger och sedan hälla ut alltihop i en sil för att få bort det mesta av vattnet innan fröerna läggs på tork.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *