Bin,  Djuren,  Frukt och bär,  Grönsaker,  Lamm,  Odlingar,  WWOOF

Ekologisk revision och WWOOF

I fredags var Anita från HS Certifiering här för att genomföra årets revision för vår ekologiska certifiering av gården. Det är en del papper och blanketter att hålla reda på, men det går definitivt snabbare för varje gång. Det var tredje besöket denna gång, drygt två år sedan vi registrerade oss som ekologiska, så karenstiden är avklarad för gamla gården och för lammen. Här på nya gården får vi dock vänta ett år till innan marken blir godkänd.

Vi har bestämt oss för att certifiera bina också. Definitivt en förlustaffär rent ekonomiskt så länge vi bara har två samhällen, men de ska bli fler med tiden är det tänkt och vi vill gärna ha alla karenser avklarade till nästa sommar när vi planerar att öppna gårdsbutik.

Reglerna för ekologisk produktion är i många fall inte alls anpassade för småskaligt lantbruk, så det är lite av en utmaning att förstå hur man ska göra och dokumentera.

Än så länge har vi valt att vara bara EU-ekologiska och inte ansluta oss till KRAV. KRAV tar ut licensavgifter och det är ännu fler regler och bestämmelser och papper att fylla i.

Vi har också registrerat oss som gårdsvärd på WWOOF, World Wide Opportunities On Organic Farms. Vi har redan fått några ansökningar och hoppas på första praktikanten under slutet av sommaren. Ska bli roligt och spännande!

20130722-092444.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *