Höskörd,  Odlingar

Fullt på höloftet!

När hässjorna var klara fortsatte vi med de andra fälten. Vi har köpt en gammal lösbalspress och två balvagnar. Den ena balvagnen hade dock för kort dragarm, så den fungerade inte efter balpressen.

20130714-082635.jpg

Vi pressade balar och staplade vagnen proppfull och lastade upp på loftet med handkraft. Det tar tid och är tungt. Trångt om plats är det på loftet också. Det ligger en massa virke där. Det hade ju varit en bra idé att förbereda loftet i god tid, men det har bara inte hunnits med, så mitt i alltihop fick vi bära ut virke, lasta ut ett par ton mögligt, halvförmultnat hö, sopa golvet och laga de delar av loftgolvet som var rent livsfarliga.

När vi fått upp fyra balvagnar från 1,5 ha mark (av totalt sju ha) och den halva av loftet vi fått i ordning var full upp till nock med hö började vi inse att det inte går! Det kommer hinna komma regn på det torra höet både en och två gånger innan vi är klara. Vi fick tag i en granne som kunde pressa storbalar av höet på kyrkåkern en bit bort.

Vi pressade balar av hässjorna också, med vår löspress, för att lättare få upp höet. Det fungerade ganska bra! Och vilken skillnad på hö! Det hässjade höet är grönt och det som torkat på marken ser plötsligt gult ut i jämförelse. Två balvagnar till lyckades vi pressa in på loftet, och en backade vi in i maskinhallen tillsvidare.

20130714-082802.jpg

Nu kom regnet, och det är en halv hässja kvar ute på åkern. Den täckte vi över med en stor presenning. Kan det vara så det gick till när någon uppfann ensilagebalarna?! 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *