Bin,  Djuren

Solvaxsmältare

De ramar som bina bygger ut med vax brukar man kunna använda några gånger så länge de ser fräscha ut. Men tillslut blir de mörka i färgen eller på annat sätt nedsmutsade och går inte att stoppa tillbaka i kupan igen. Jag har massor av gamla ramar med bivax och rester av honung, döda bin, larver etc som behöver smältas ur för att jag ska kunna använda ramarna igen. Det finns vaxsmältare att köpa, men de är dyra och de flesta går ut på att man smälter vaxet med ånga över kokande vatten. Slabbigt, brandfarligt och jobbigt! En kompis har just byggt en solvaxsmältare, så jag blev inspirerad att göra en själv. Lämpligt material fanns hemma, helt gratis. Det går ut på att man gör en svartmålad låda med glas över. I lådan lägger man ramarna som skall smältas ur, och när solen värmer upp lådan rinner vaxet ner i en behållare i botten – medan jag gör något annat.
20130627-000316.jpg
Jag utgick från ett gammalt kopplat fönster och byggde en ram som passade till det. I ramen satte jag ett par bitar svart, korrugerad plåt som fanns kvar sedan maskinhallen byggdes i Källunge. Två tillbockade bitar av plåten fick bli vaxuppsamlingsränna nedtill.
20130629-072119.jpg
Bakom plåten isolerade jag med lite gammal mineralull, det blir varmt så det är bra med värmetålig isolering, och spikade för masonit.
20130629-071838.jpg

Jag ska sätta dit ett grovt nät eller en perforerad plåtbit (t.ex. en bit spärrgaller) nedtill för att samla upp döda bin och annat stort skräp. Tillsvidare testar jag med en sil för filtrering, men den sätter igen för fort så det fungerar inte så bra.

20130629-072434.jpg

Första ursmältningen gick bra! Silen satte igen som väntat, och så behövs en till plåtbit så att det blir en pip, en del vax rann ner bakom burken.

20130629-072711.jpg

Fort gick det! När jag tittade till ramarna efter två timmar var de redan tomma! Varmt i kvällssolen. Ramarna behöver fortfarande tvättas, och vaxet behöver ytterligare rengöring. Jag ska offra en saftmaja till vaxrening har jag tänkt, och ramarna borde bli rena om man doppar dem i kokande vatten en stund.

En kommentar

  • Bo Leuchovius

    Angående smältning av bivax i solvaxsmältare:
    Det första blocket med smält vax brukar innehålla en del föroreningar. Jag brukar skrapa bort bottendelen av blocken, där föroreningarna sitter, med en kniv och smälta om det. Då får man block med bara rent vax. Avskrapningen går bäst när vaxet är över 20 grader varmt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *