Bin,  Djuren

50000 nya invånare

I tisdags fick vi hem ett bisamhälle! Jag köpte det från en biodlare i Roma. Härligt med bisurr i trädgården igen!

20130624-142000.jpg

I höstas invintrade jag två samhällen i Källunge. De hade klarat sig till februari, men troligen blev det för kallt för dem när kylan slog till i mars. Det ena samhället såg ut som om de skulle ha levt, de satt i ett fint klot hade mat kvar. Men så hade allt plötsligt stannat upp och alla bin hade dött där de satt. Det får bli mer halm som isolering i kuporna i år.

Det samhälle jag köpte nu i veckan var tillräckligt stort för att delas i två, de var ganska trångbodda trots två lågnormallådor, och hade börjat göra nya drottningar. När de börjar göra nya drottningar brukar det betyda att den gamla drottningen tänker flytta till ett nytt ställe snart tillsammans med en svärm av bin. För att förhindra det kan man flytta över den gamla drottningen och ett antal ramar till en ny låda och få ett samhälle till. Det förutsätter ju dock att man hittar drottningen. Det finns ca 50000 bin att leta bland så det är inte helt enkelt, men hon är mycket större så det brukar gå!

20130624-143203.jpg

Jag vet att drottningen varit där hon ska senast för tre dagar sedan eftersom det fanns ägg i samhället, men nu fanns hon ingenstans. Kanske har hon redan stuckit med en liten svärm, eller så hittade jag henne bara inte. Jag fick ge upp tillslut innan bina blev allt för sura. Jag delade samhället i alla fall. En låda i varje samhälle och en ny, tom låda ovanpå så att de får mer plats att bygga ut. Det fanns drottningceller på två ramar, så varje samhälle fick varsin. Nu kommer de att få en ny drottning var om 8-10 dagar.
20130624-144324.jpg

Det gäller ju dock att veta om drottningen är med i något av samhällena. I så fall blir det inte så bra när det kläcks en ny drottning där, då kanske det blir en svärm som går iväg i alla fall. Jag får se till dem igen om 3-4 dagar och se om jag hittar henne eller om det finns ägg någonstans. Då måste det finnas en drottning där. Äggen är faktiskt lättare att hitta än drottningen trots att de är små. De flyttar ju inte på sig och en välfungerande drottning kan lägga 3000 om dagen under högsäsong! Hönorna ligger i lä…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *