Djuren,  Lamm

Klippta lamm

Nu är äntligen lammen klippta! Vi fick hjälp av våra vänner i Kräklingbo, de hade klippare hemma igår och efter att de var klara kom de hit, med klipparen. Perfekt att få hjälp! Max är på fastlandet och jobbar och det hade blivit svårt att själv hinna med att slussa ut klippta lamm i hagen, leverera nya oklippta till klipparen och samtidigt ta hand om ullen. Nu kunde jag till och med sortera ullen vartefter!

20130615-082545.jpg

Jag har klippt ullen själv de flesta gångerna tidigare med handsax. Det är roligt men tar lång tid, 40 minuter per lamm är det snabbaste jag klarat hittills, och jag har inte orkat mer än tre, fyra på samma dag. Så när tiden är knapp är det definitivt värt att boka klippare!

Jag trodde att ullen skulle bli mest skräp denna gång. Sent klippt vinterull brukar inte bli bra, men den var över förväntan! Tackan på bilden och ett fjolårslamm blev aldrig klippta i höstas, så deras ull lade jag för sig, samt en tackas ull som var skräpigare än de andra. Resterande ull ligger nu i kallvatten sedan igår kväll för att smutsen ska lösa upp sig. Det regnade igår morse och lammen hade inte hunnit torka upp riktigt innan klippningen, så jag ville ta hand om ullen direkt så den inte ligger och surnar.

Klövarna passade jag på att klippa innan alla kom när lammen ändå var ihopfångade. Finullsfår har snabbväxande och ömtåliga klövar, speciellt de vita. Deras klövar växer fort och viker sig gärna, så vi brukar klippa fyra gånger per år istället för ”vanliga” två gånger. På sommaren fungerar slitningen lite bättre när de rör sig mer och om de får gå på lite hårdare underlag så då går det att vänta lite längre mellan klövklippningarna.

Senare idag kommer hovslagaren hit och verkar hästarnas hovar också. Så snart är alla 72 fötter i hagarna omskötta!
20130615-085840.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *