Djuren,  Hästar

Hur många hästar kan man ha?

När jag precis börjat med hästar hörde jag följande kommentar: ”Det är så konstigt med hästmänniskor! De börjar med en eller två och säger att det är de de ska ha, men sedan skaffar de bara fler och fler hästar!” Konstigt tänkte jag. Så ska inte jag göra! Vi köpte en häst, det Nordsvenska bruksstoet Aska, och hade en sällskapshäst med annan ägare.

Men vad hände egentligen sen som gjorde att vi nu har fyra hästar och funderar på att ta en femte på foder över sommaren?

Först tröttnade vi på sällskapshästar som kom och gick och köpte ett Gotlandsruss, Rixi, som dessutom var inkörd och inriden till skillnad från Aska. Sedan utökades flocken med Nordsvensken Oden för att jag ville kunna rida och Rixi fungerar bara för barn. Sedan insåg vi våra begränsningar med kunskap och tålamod med inridning och inkörning bytte vi ut Aska mot Ardennern Matulda, en erfaren körhäst.

I ungefär samma tid kom vi äntligen igång ordentligt med att jobba med hästarna. I ärlighetens namn hade de mest stått och ätit gräs och hö innan… Då blev Max sugen på en egen ridhäst! En dag fick han ett mail om en häst som skulle skänkas bort, en valack med New Forrest-mamma och Nordsvensk bruks-pappa. Black Shadow heter han, eller mer avslappnade Shadolf som barnen säger. Vi tog hit honom med kort varsel då han annars skulle avlivas och tänkte att vi ville ge honom en chans! Han var inriden och fullt frisk, bara ohanterad de senaste åren, och förra ägaren kunde inte ha honom kvar av olika anledningar. Det visade sig vara en hästpersonlighet som Max verkligen gillar! Ska bli spännande att se hur det går med fortsatt igångsättning!

20130518-094350.jpg

Nu är det dessvärre så att Oden har blivit halt på ett bakben. Det verkar sitta långt upp i höften och går inte att göra något åt enligt veterinären. Otroligt sorgligt! Vårt enda hopp är att han blir bättre över sommaren med vila. Nu står han i en liten sjukhage och får hö, men vi ska ordna så att han kan få gå i en lite större hage tillsammans med den sävliga ardennern så han får en trevligare men ändå lugn tillvaro. Jag hoppas verkligen att han blir bra igen!

Men därav funderingarna på en ytterligare häst på foder över sommaren eftersom jag trots fyra hästar i hagen inte har någon ridhäst(!) Den vi funderar på är en kallblodstravare vid namn Tristan. Vi får väl se hur det blir!

”…men sedan skaffar de bara fler och fler hästar!”

Mutter, mutter…

4 kommentarer

 • Ellen

  En hel hög kan man ha…
  De liksom bara förökar sig, man behöver inte ens betäcka dom, de blir fler i alla fall? Märkligt det där…

 • Lina

  Hej Anna! Vi åkte förbi er för någon vecka sedan och tyckte nog att det var fler hästar där än vad du skrivit tidigare att ni har. Fin den nya. Men sant som du skriver, är det. Dom förökar sig utan att man kan rå för det. Vi har tre nu shettis, haflinger, kallablodstravare, alla körda och ridna. Eller kallblodstravaren är väl ”måttligt” riden. 🙂
  Såg att du skrev i något äldre inlägg att du hade haft problem med att nån häst var halt pga hovarna. Om du behöver tips på bra hovslagare så har jag en som är toppen, kunnig, duktig och seriös (=försäkrad och utbildad) mm. Hälsningar Lina i Gurpe, Kräklingbo

  • anna

   Hej!

   Jo hästarna verkar fortsätta att föröka sig. Jag åker till fastlandet på lördag och hämtar hem senaste tillskottet, ett femårigt Haflingersto 🙂

   Tack för tips om hovslagare. Vi har faktiskt hittat en bra, men hon blir tyvärr inte kvar på ön för all framtid så en ny kommer att bli aktuellt… Hur som helst blev Matulda helt av med hältan nästan direkt efter att hon blev verkad av henne. Så skönt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *