Renovering

Hur klarar ni er utan vatten och avlopp?!

Hur klarar ni er utan vatten och avlopp?! Den frågan har vi fått många gånger. Svaret är att det går faktiskt mycket bättre än vad jag trodde att det skulle göra! Trots att vi envisas med att inte använda pappersblöjor och våtservetter…

Toaletten är ett urinseparerande torrdass med frigolitsits. Så här på sommaren är det verkligen inga problem! Är man ute i trädgården är det ju till och med enklare än att behöva gå in och ta av sig skorna. I vintras var det väl lite värre. Inte framförallt på grund av kylan, frigolitsitsen isolerar bra även om det blir lite väl dragigt när det blåser ordentligt. Det största problemet tycker jag var att vi hade storråttor i tunnan. Otäcka, otrevliga djur! Det vore skönt att hitta en lösning på det. En behållare som blir tät av dasslocket skulle säkert fungera. Barnen är än så länge så små att de använder potta, så de slipper bekymra sig i alla fall!

Disk-, dricks- och handtvättsvatten bär vi in i hinkar från flygeln där vi har pumpautomat och en tappkran. I snitt klarar vi oss på två tiolitershinkar om dagen, så det brukar räcka med att fylla på på morgonen när vi ger vatten till djuren. Sedan blir det ju två hinkar slaskvatten att bära ut också… Varmvatten ordnar vi med en gryta som står på på vedspisen när den är igång. Nu på sommaren använder vi vattenkokaren istället. Och så har vi olika baljor för allt, en för att diska i och en för att skölja disken. En för handtvätt och en för barnrumpor. Det känns rätt självklart att inte blanda och man förstår vilken bakgrund som gjorde att ett separat handfat för handtvätt i eller intill köket ofta installerades när rinnande vatten först drogs in i hus och gårdar.

Klädtvätt för hand är definitivt inte ett alternativ, det finns roligare saker att lägga tid och energi på. För mycket tvätt blir det med blöjfria småbarn, tygbindor, arbetskläder etc. Det försöker vi lösa genom att tvätta hos vänner och bekanta eller på vårt gamla ställe så länge vi har det kvar. Nu på sommaren finns en tvättstuga här i närheten för sommargäster som man kan boka och använda mot en avgift. Ska testa den snart, tvättberget har mest växt på sistone.

Personlig hygien löser vi med familjeårskort på badhuset. Och så finns det ett klubbhus i närheten med duschar med myntinkast som är tillgängligt året runt. Sommartid går det ju också bra med en balja ute på gräsmattan. Speciellt barnen tycker att det är en strålande idé!
20130517-203955.jpg
Det fungerar som sagt riktigt bra utan moderniteter! Vi får väl se hur länge vi väntar. Att fixa vatten och avlopp har ett rätt högt pris, inte bara ekonomiskt utan även med det renoveringskaos det medför. Efter åtta år med renovering och tillfälliga lösningar i två olika hus är det inte så lockande att köra igång direkt igen en tredje gång. Och barnen blir ju äldre och minstingen bajsar på sig allt mer sällan. För det är nog faktiskt det mest besvärliga, att tvätta rent barnrumpor och kalsonger i ett litet tvättfat på köksgolvet…

2 kommentarer

  • Anna Hörsne-Malmborg

    Beundransvärt! Jag tänker ofta på hur man levde förr och en del av mig önskar göra så. Men bekvämligheter är rätt nice, speciellt vid tidsbrist!

  • Per Bjurling

    Roligt att läsa detta. Jag levde själv sådär för 60 år sedan. Barnen i baljan skulle lika gärna kunna vara min lillasyster och jag. Jag har inte märkt att jag fick några men av barndomen. Min mamma hade det säkert väldigt jobbigt. När man blir äldre minns man bara allt som var roligt. Lycka till!
    Per.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *