Grönsaker,  Odlingar

Sådden ute på gång!

Vi är i fas med odlingarna! Så härligt! Tänk vad lite realistiska planer kan åstadkomma… Vitlök och salladsfrön kom i jorden redan den 7/4. I de upphöjda odlingsbäddarna var det tillräckligt tinat för att kunna så. När våren sedan väl kom gick det fort med värmen! De senaste veckorna har vi satt lök, sått morötter, majs och ärtor och satt potatis.

Idag sådde jag betor och skyddsblommor i kållandet. För att försöka undvika att kålfjärilar lägger ägg på kålen så att larverna äter upp alltihop sedan när de kläcks så samodlar vi kål med betor, Ringblomma, Tagetes, Kamomill, dill och purjolök. Inte vet jag om det fungerar, förr-förra året var det massor av larver på kålen i alla fall. Hönsen fick ett par deciliter bortplockade larver om dagen när det var som värst. Har vi tur finns det färre kålfjärilar här än i Källunge. Vad som i alla fall är säkert är att kålfjärilarna bör ha lättare att hitta vildväxande mat häromkring. Inte bara besprutade spannmålsfält så långt ögat når som i Källunge…

Snart är det dags för bönorna också att få komma i jorden. Vi avvaktar nog några dagar till så att fröna inte riskerar att ruttna bort om det blir för kallt.
20130511-230416.jpg
Idag var det maskinstartardag i Gammelgarn. En massa gamla veterantraktorer och lingrävmaskiner och lastbilar mm som fanns att titta på. Det är Gammelgarns ”gubbdagis” som ordnar det. Och visst liknade det dagis på många sätt! De flesta är jämnåriga, fullt med leksaker och jordhögar och gropar som behöver grävas. Bara det att medelåldern var ca 60 år över den på dagis, och sandlådan var ett tunnland ungefär. Kul att se hur som helst! Barnen var också nöjda!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *