Djuren,  Höns

Höna som ruvar

En höna har lagt sig att ruva! Hon lade sig redan för några dagar sedan, men så bytte hon rede innan vi han ge henne en egen liten bur, och de ursprungliga äggen blev kalla. Det blir lätt sådär. När hönan går upp för att äta och dricka kommer någon annan höna dit och vill värpa. När då ruvhönan är mätt och ska tillbaka till äggen får hon panik och tar ett annat rede med andra ägg istället. Händer det såhär i början kan det fungera ändå, om hon hittar tillbaka i rimlig tid eller andra hönor springer där och värper och värmer under tiden, men mot slutet av ruvningen är det känsligare. Då klarar sig kycklingarna väldigt kort tid i äggen utan hönans värme. Inte så kul med tolv nästan färdiga kycklingar som fryser ihjäl…

Vi har insett att det bästa är att spärra in hönan i en egen bur där hon kan ha redet med äggen, mat och vatten. De nya reden vi har byggt är ensamma reden för en höna. I botten sitter nät och så finns ett galler att fälla upp över öppningen så att man kan lyfta redet med ägg och höna och allt och flytta till en lämplig plats.

Givetvis hade den här hönan inte valt ett sådant rede utan ett fack i en hel rad med reden. Vi satte helt enkelt buren över hela redesraden. Vi får bygga fler nya reden så vi slipper använda den gamla varianten i fortsättningen.

De ägg hönan ligger på nu är från i fredags och lördags. 21 dagar ska det ta så då bör vi ha kycklingar den 3:e maj om allt går vägen! Härligt!

3 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *