Djuren,  Lamm,  Okategoriserade

Lammningen avklarad och baggen på äventyr

Nu har Ropa också lammat! I morse var det dags. Hon var ute med de andra och vi tänkte låta henne lamma där och flytta in henne efteråt. Men allt verkade inte gå som det skulle. En unge tittade fram, men bara en klöv syntes bredvid nosen, och försvann sedan in igen. Vi körde in alla tackorna i lammhuset och fick in Ropa i en box.

Lammungen var nu inne igen och jag tog på handskar och försökte leta reda på det andra frambenet. Det var trångt! Tillslut hittade jag iaf benet och lammungen var på väg ut igen. Det var en stor unge, och trångt hade den att komma ut! Med lite hjälp så gick det till slut och Ropa började slicka den.

Nästan direkt kom nästa unge. Det gick fort! Den var mindre och låg rätt. Båda blev fint renslickade av mamman! Lite hjälp fick hon med att torka, och jag hjälpte båda att dia en första gång.

Det känns väldigt skönt att lammningen är avklarad! Och att det gick bra! Nu är det ett år kvar till nästa gång. Eller kanske fem månader… Gustaf rymde in till tackorna igår. Jag hade flyttat på en grind och tagit bort en spännrem. Vad jag inte tänkte på var att den spännremmen även höll fast en grind till Gustafs box. Så grinden hade vält och baggen hade fri passage in till tackorna. Han var där inne i högst ett par timmar, men han kan ju ha hunnit plantera ett par lammungar på den tiden…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *