Djuren,  Hästar,  Höns

Halt häst och kolikhästar och döda höns

Det är inte alltid det går som man önskar! Oden har legat ner i hagen några gånger. När vi har gått fram till honom har han rest sig upp och allt har verkat ok, men det har ändå inte känts riktigt bra. Han har legat på sidan med huvudet mot marken, en inte så hästig pos… En gång för ett par veckor sedan var det värre! Då reste han sig inte direkt och efter en stund började han stöna. Jag fick fullständig panik och ringde chockad och gråtande till veterinären. Hon trodde att det kunde vara kolik. Medan vi pratade så reste han sig upp igen och allt var plötsligt som vanligt igen. Veterinären trodde att det kan vara att vattnet är kallt så att han inte druckit tillräckligt.

Sedan dess har alla tre hästar legat sådär konstigt någon gång, men tack och lov har alla rest sig och inte verkat ha några problem när vi kommit dit. Hoppas på att det går över nu när det blir varmare! Till nästa år får vi fixa uppvärmd vattenkopp…
20130401-225502.jpg
Igår när jag tog ut Matulda var hon lite seg. Hon ville inte riktigt komma med. Konstigt! Hon som brukar verka så glad att få komma ut och göra något! Efter en stund märkte jag att hon var halt på höger framben. Rätt rejält dessutom. Det enda jag kunde hitta var att hoven var lite snett verkad. Hon har dåliga framhovar och jag tror att hovslagaren var lite väl försiktig med att verka henne senast, speciellt trakterna var väldigt höga. Det gör ju att hoven trycks ut åt sidorna och det blir spänningar i hoven och det kan bli sprickor. Hon är ju en rätt stor häst så det är mycket hov att raspa på och mycket ben att hålla upp men jag fick bort det värsta sneda i alla fall. Idag när jag tog ut henne gick hon bättre, så helt galet verkar det inte ha blivit i alla fall! Jag ska ta den vänstra framhoven också så snart hon blir lite bättre i den högra så att hon vill lyfta den vänstra.

Ja, sen var det hönsen! Två tuppar har gått och dött. Jag tror att de dog av ålder. En trillade bokstavligen av pinn under natten. Jag har inte riktigt hängt med, men de börjar ju bli några år vid det här laget! Snart fem år. Tur att en tuppkyckling blev sparad i somras! Vad som är värre är att två hönor dött. Den första hade stoppat in huvudet i ett råtthål i väggen och fastnat i en spik och blivit ihjälhackad av kompisarna. Så vidrigt! Och idag fick jag nödslakta en annan höna som hade skadat vingen. Det verkade som om hon fastnat i något vasst, men hur jag än letade kunde jag inte hitta något i hönshuset. Vi får ta en ordentlig genomgång i morgon när det är ljust.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *