Matlagning,  Slakt

Första julen på nya gården!

Jag minns när vi skulle julhandla maten när vi bodde i Stockholm. Massor av kassar i trängsel bland massor av folk! I år kunde julmaten inhandlas på tio minuter till en kostnad av 354 kr. Så visst har vi en hel del mat från gården trots allt! Till exempel fyra sorters korv, julskinka, sylta, inlagd gurka, inlagda rödbetor, potatis och köttbullar.

Det blir verkligen mycket slakt och kött på hösten. I fredags styckade vi lammen vi slaktat hemma för eget bruk, så nu är årets slaktomgång äntligen avklarad! Nu har vi en halv gris, tre lamm och en tacka i frysen. Det borde räcka till nästa höst!

Det kanske roligaste var dock att för första gången hugga julgran i egen skog! Hur mysigt som helst!

20121225-111044.jpg
Jag älskar riktigt gamla kokböcker. Det är ett bra sätt att slippa konstiga ingredienser som kalvfond, smaksatt crème fraîche eller varför inte sherryvinäger – vad är det ens?! Valde ett recept på knäck ur ”Prinsessornas kokbok” från 1941.

20121225-112103.jpg
Så alla vi som funderar över att det är för jobbigt att klicka ut smeten i knäckformar och försöker hitta på snabbare sätt får här lite perspektiv. Max blev tvungen att testa att göra en form. Det tog väldigt lång tid…

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *