Djuren,  Höns,  Renovering

Hönshus och tankar kring djurflytt

För att vi ska kunna flytta på riktigt behöver vi kunna flytta hit djuren. Det finns inga färdiga utrymmen för att ta hit några av djuren egentligen. Stenväggen på ladugården lutar, gamla lammhuset är för litet för våra lamm, inga byggnader utom maskinhallen har tillräcklig takhöjd för hästarna och hönshuset är invaderat av storråttor. Man kan säga att det inte var tack vare väl avpassade uthus i toppskick vi valde gården!

20121219-210738.jpg
Spår efter råtta på väg in på dass. Svansspåret är 25 cm…

Det vi föll för var läget och känslan på gårdsplanen, och den vill vi ju inte förstöra med nya, stora, fula byggnader! Planen är att lammen ska in i ladugården, ett enkelt vindskydd ska byggas i skogen bakom ladugården till hästarna och hönshuset ska återtas och få ett betonggolv och så ska vi bygga hönsgård med nättak utanför.

Flyttar vi till våren har vi sommaren på oss att ordna för lammen och hästarna, men hönsen behöver räv- och örnsäker vistelse året runt, så vi började med hönshuset.

20121219-195441.jpg
Vedflyttning från hönshuset

Liksom alla andra uthus var det fullt av inte så vältravad ved. Det är verkligen fantastiskt med all ved som är klar bara att elda, men den behöver samlas ihop och stoppas in i vedboden. Efter att vi plockat ut och kapat och huggit det som inte var klart fick vi ytterligare ca 4 kbm ved i vedboden och ett tomt hönshus.

20121219-072228.jpg
Före detta sittpinnar och gödselbord i hönshuset. Och ved!

När vi fått bort råttorna som härjar i jordgolvet ska vi gräva bort jord-/gödsellagret någon decimeter ner och fylla på med grus och gjuta ett golv av betong. Ca 5 cm packat grus och 5 cm betong får räcka. Det ska bara hålla för folk och höns, och det känns onödigt att använda mer ändliga resurser än nödvändigt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *