Okategoriserade

Vårt lammkött till salu i Stockholm

I tisdags kväll körde vi de tacklamm vi inte ska spara till slakteriet, ett nystartat litet slakteri på Gotland som heter . Så nu har vi för första gången lådor med lammkött att sälja! Vi kommer att leverera till Stockholm nu på onsdag eftermiddag den 19/12. På Gotland finns lådor att hämta hemma hos oss efter överenskommelse från tisdag eftermiddag. Priset är 220kr/kg och köttet säljs i lådor om ca 7 kg med ett halvt lamm i varje låda. Det är detaljstyckat och vakumförpackat. En låda innehåller ytterfilé, innerfilé, entrecote, lägg, benfri bog, stek med ben, grytbitar samt 1 kg färs. Hållbarheten är 1 månad i kylskåp eller minst 6 månader i frysen.

Djuren har växt upp i en liten flock på vår gamla gård i Källunge. De har fått gå tillsammans med sina mammor hela tiden fram till slakt. De är födda på våren och är uppfödda på enbart bete och sedan hö under hösten. Att djuren inte är uppfödda på kraftfoder ger ett kött som är nyttigare för oss människor med nyttigare fettsyror, och vi är övertygade om att även lammen mår bättre av att få äta det de är skapta för! Vår gård är certifierat ekologisk, men vi kan inte sälja kött som ekologiskt förrän nästa år då vår karens på 2 år har gått ut. Köttet är hängmörat i 5 dagar innan det styckas vilket ger en högre kvalitet än det kött man normalt hittar i butiken.

Vi skulle helst vilja att lammen slaktades hemma på gården, men med dagens lagstiftning är det inte möjligt annat än för eget bruk. Gothemsgården känns i alla fall som ett så bra alternativ som möjligt.

Vi körde dit djuren själva i hästtransport på tisdagskvällen. De får stå i en box över naten på slakteriet. Tanken är att de skall hinna lugna sig och vänja sig vid miljön. När de skulle slakta morgonen efter fick djuren gå ut ur boxen två i taget. Det är ingen stress eller pådrivning, utan de djur som kommer ut först tas först.

Senare under dagen hämtade vi ut skinnen som vi skall skicka på beredning på ett garveri utnaför Kalmar, Pälsgarveriet i Flygsfors. Vi tog även vara på inälvorna. Det mesta blir kattmat till våra katter, men leverpastej ska vi i alla fall göra.

Vill du köpa en låda av vårt lammkött till jul så skicka ett mail till anna@lausarve.se eller max@lausarve.se eller ring oss på 0498-580 38

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *