Renovering

Luft-luft-värmepump

Jag hatar egentligen värmepumpar! De är fula som stryk, låter illa, blåser och är till köpet gjorda av giftig plast och innehåller köldmedium med tveksam miljögaranti. Men när Max hittade en billig på Jula kändes det som en bra tillfällig lösning tills vi fått ett ordentligt värmesystem på plats. Att förbruka mängder av el i direktverkande elradiatorer är ju inte heller så miljövänligt och dessutom dyrt.

Vi valde att sätta värmepumpen i salen som inte har någon eldstad och där vi är minst så vi slipper ljudet och blåsten. Vi installerade den själva och kopplade in elen med en lång skarvsladd till husets enda jordade uttag. Hålet i ytterväggen för köldmediumslangen gjorde vi i ett igensatt fönster som vi ändå tänker ta upp igen så småningom. Garantin gäller dessvärre inte om man installerat själv, så nu får vi hoppas att vi inte fått tag i ett måndagsexemplar!

Värmepumpen drar högst 1 kW och ska kunna värma 120 kvm, så vi tyckte att det borde räcka till våra oisolerade 90 kvm. Utvärderingen efter ett par veckor ger att det är varmt i salen, ca 20 grader, och 10-12 grader i köket och kammaren. Vilken lyx! Med en brasa i vedspisen och kaminen blir det varmt i hela huset! Det största problemet är att nu när vi åker till Kullsarve håller vi på att frysa ihjäl i de 10 grader vi lyckas hålla där med mer eller mindre sporadiska eldningar i den ryska murspisen från Ekonomka Den kräver att man är på plats och eldar en till två gånger per dygn.

På sikt kommer det att bli en murspis på Lausarve också. Planen med värmepumpen på längre sikt är att flytta ut den i verkstaden för att hålla frostfritt där.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *