Kött/chark,  Matlagning

Torkning av korv, del 1

Salamin som skall lufttorkas skulle först hänga svalt några timmar och torka till på ytan. Sedan skulle den hänga varmt och fuktigt, ca 23 grader och 85 procents luftfuktighet. Hur ordnar man det? Bygga specialskåp var inte riktigt aktuellt, så det fick bli ett korvtält av ett moppskaft över två stolsryggar framför elementet, en skål med vatten nedanför på golvet och ett tyg över alltihop. Galgarna med korven på hänger på moppskaftet.

20121130-212055.jpg
För att hålla koll på luftfuktighet och temperatur behövs ju något mätinstrument. Jag kom på att vi har en analog väderstation. Den fungerade utmärkt för ändamålet!

20121130-212256.jpg
Efter några dagar skall korven hänga svalt, ca 12 grader och med lägre luftfuktighet, ca 75 procent. Skafferiet fick duga. Problemet var bara att det var för fuktigt. Jag har kört luftavfuktare en del, men det får inte blåsa på korven för då torkar den för fort på ytan. Igår fick jag se vitt mögel på korven! Gråt! Jag ringde en kompis som har gjort lufttorkad korv tidigare. Inga problem sa han, speciellt inte om möglet är vitt. Det kan få vara kvar(!) och mögeltrådarna kan bli som flera cm långt ludd som man bara borstar bort innan korven skall ätas(!!) Grönt och svart ska däremot torkas av med en trasa med vatten med vinäger och ättiksprit i.

20121130-213137.jpg
Jag fegade dock ur och torkade bort möglet trots att det var vitt. Inte riktigt redo för möglig mat än känner jag, i alla fall inte hemmöglat. Brieost äter jag ju visserligen och köpesalami med vitmögel på ytan. Jag kanske vänjer mig vid tanken så småning om…

En kommentar

  • lars

    Har själv råkat ut för samma sak, har kallrökt både korv och hjort bog som sedan fått hänga i skafferiet, upptäckte till min fasa att bogen var lite ”luddig idag” så nu är man lite orolig 🙂 Korven visar inga tendenser till mögel ännu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *