Matlagning

Korvstoppning!

Idag har jag stoppat korv tillsammans med en vän. 18 kg blev det av lamm och gris. Mest färskkorv, men vi testade även julkorv och salami.

20121121-233848.jpg

Färskkorv är korv som man tillagar när man ska äta den. Vi gjorde fyra varianter, en med bara lamm, en med bara griskött och två olika med både lamm- och griskött. Inspirationen kom från receptet på Salsica i Kristofer Franzéns bok Korv.

Julkorv är sån där korv man äter med rotmos kring jul. Jag har egentligen aldrig gillat den, får se hur det blir med hemgjord!

Salamin är också från Franzéns bok. Den skall lufttorkas tills den får lagom konsistens. Först ska den torka något och få jämn temperatur. Salen är förhoppningsvis lagom sval och ett par galgar fick fungera som torkställning. I morgon bitti ska de flyttas till en varmare plats så att mjölksyrabakterierna kommer igång ordentligt. En startkultur med mjölksyrabakterier har vi tillsatt i smeten. Torkplatsen ska ha hög luftfuktighet också så att korven inte torkar för fort. Spännande! Kanske inte så smart att testa 4 kg första gången, men nu blev det så. Håller tummarna för att det går vägen!

20121121-235127.jpg

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *