Byggnadsvård,  Renovering

Fönsterrenovering

I brist på andra tydligt avgränsade projekt har jag satt igång att renovera fönster. Fönstren på bostadshuset är nymålade, skönt, men de på uthusen är i varierande dåligt skick. Dassfönstren var först ut! När jag skrapade färg från dem såg jag att de ursprungligen varit gröna. De är också betydligt äldre än dasset som verkar vara byggt någon gång kring mitten av 1900-talet. Jag funderade lite och tittade ut i luften… Mot gaveln på bostadshuset.

Gaveln på bostadshuset

Misstänkt samma form som fönstren på vinden på södra gaveln! Bostadshuset är förlängt så den ursprungliga norra gaveln finns inte kvar. Den nya har inte likadana fönster som den södra. Men nu kan vi i alla fall vara ganska säkra på att den norra gaveln haft likadana fönster tidigare. För att få in mer ljus hade vi tänkt ta upp liknande fönster i den nya gaveln, och det verkar ju vara historiskt korrekt när man nu bryr sig om sådant…

Dassfönster, kittning pågår. Fotografen tänkte inte riktigt…

Sedan var det de övriga uthusens fönsters tur. Det första jag tog itu med var nog bäst, det var ett av fönstren på hönshuset. Det var dock inte en dag för tidigt. När skrapningsarbetet sträcker sig till att skrapa bort en fläck mossa vet man att det var dags att måla om. Fönstret blev riktigt fint när det var klart!

Nymålat fönster till hönshuset

Med de övriga fönstren verkar det vara värre ställt. Träet är lite som kex i konsistensen, rutorna hänger och skallrar på ett par rostiga stift, många trasiga glas… Utan att ha verkstaden flyttad blev det svårt att komma så mycket längre. Jag har svårt att bestämma mig för hur jag ska göra också. Jag vill gärna behålla så mycket som möjligt av det gamla, men är det värt det när det bara blir ett överstycke i rätt risigt skick kvar? Gammalt bra fönstervirke i all ära, men vart går gränsen. Får se när jag kommer igång.

Hönshusfönster i tveksamt skick

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *