Höskörd,  Odlingar,  Renovering

Höskörd och sneda ladugårdsväggar

Tidigt skördat hö till lammen har vi redan ordnat på vår gamla gård, men det kommer inte räcka till hästarna. Dessutom blir våra lättfödda hästar på tok för tjocka av så kraftigt hö. Som väl var fick vi hjälp av en fantastisk granne att slå en del av vallen här mot att han fick beta och slå ett annat av våra skiften han tidigare arrenderat. Perfekt för oss! Det kom en hel del regn på höet, men nu är det balat och står fint staplat i maskinhallen vilket vi också fick hjälp med av grannen. Även om vi hade haft vår traktor här och även om den hade orkat lyfta en storbal (en Volvo T-22) så hade vi aldrig lyckats stapla in så många balar på så lite utrymme!

Ursprungsplanen var att han skulle göra småbalar som vi skulle kasta upp på loftet i ladugården. Men så blev det inte och tur var nog det! Vi hade redan vid första besöket sett att ena långsidan av ladugårdsväggen hade en lätt bananform.

Ladugårdsvägg som har tappat formen

När vi tittade närmare på det verkade det värre än vi först trodde. De ursprungliga takbjälkarna som varit genomgående genom stenväggen är borta i hela vänstra halvan av ladugården. På utsidan av stenväggen har det suttit kilar i bjälkarna som hållit ihop byggnaden. I samband med en ombyggnad troligtvis i början av 1900-talet sågades de ursprungliga bjälkarna av för att öka takhöjden i ladugården. Ny bjälkar lades ovanpå stenväggen, men utan några sammanhållande kilar. Effekten blir snarare den motsatta, väggarna pressas utåt av bjälkarna! Vi vågar inte använda ladugården innan någon sakkunnig undersökt omfattningen. Det verkar inte helt lätt att få någon som har tid att komma ut dock. Efter en hel del rundringning hoppas vi nu på ett första svar i nästa vecka. Nu håller vi alla tummar för att det räcker att låsa väggen i det läge den har nu. Alternativet är att plocka ner hela väggen sten för sten och bygga upp den igen. Det låter allt annat än billigt och lätt…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *